Aktiviteter

AKTIVITETER UNDER FESTIVALEN

LEKSANDS SPARBANK, GÅRDSCAFÈET, LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA, KULTURHUSET

Under festivalen har vi aktiviteter på olika ställen i Leksand. På Leksands Sparbank mittemot biografen Visir har vi aktiviteter för barn och ungdomar. På Gårdscafeet erbjuds bl.a. japansk mat och underhållning. Leksands Folkhögskola har flera intressanta kurser under alla festivaldagar. Leksands Kulturhus har utställning med Bunraku-dockor.

LEKSANDS SPARBANK, HÄNGET FÖR BARN OCH UNGA

22 februari 2020 pågår mellan kl. 11.30 – 16.30
På Leksands Sparbank hittar du massor av aktiviteter med fokus på de yngre. Vi har workshops, uppvisningar och möjligheter till att prova på filmrelaterade aktiviteter eller andra japanska kulturyttringar.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS ÖVERVÅNING
Förutom allt som händer på markplanet så har vi på Sparbankens övervåning aktiviteter för dig som vill ta det lite lugnare och fördjupa dig i japansk kultur. Här har du chansen att prova på Origami, japansk pappersvikning. Prova på japansk kalligrafi och även möjligheter att delta i en enklare japansk teceremoni. Passa på att se den fina Origamiutställningen också.

Nytt för i år är att vi har kortare föreläsningar om Japan som arrangeras av Högskolan Dalarnas utbildning i Japanska.


13.30 – 14.00 Mer än bara high school drama – Shōjo Manga and gender
Hiroko Inose, universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna berättar om Shōjo Manga som är tecknade serietidningar för tjejer utifrån ett genusperspektiv. OBS! föreläsningen är på engelska.

14.15 – 14.45 Deji-kame och andra unika egenskaper hos det japanska språket
Mariya Aida Niendorf, universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna berättar om några av de unika egenskaperna som det japanska språket har såsom användning av onomatopoesi och låneord. OBS! föreläsningen är på engelska.

 15.00 – 15.30 Japansk Haiku från ett kvinnoperspektiv
Herbert Jonsson, docent och universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna ger en introduktion till modern och nutida japansk haiku med utgångspunkt från ett antal kvinnliga författarskap.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS MARKPLAN
På markplanet hittar du vår Pokémonkung Lars som lär ut hur man spelar med Pokémonkort. Borta vid långbordet kan du rita din bild av framtidens Mega Tokyo. Släpp loss kreativiteten på vårt Godzillastora Legobord från Lekextra. Från Uppsala kommer Butiken Lilla Japan erbjuda ett brett sortiment av japanska sötsaker och annat smått och gott för dem som vill ha något riktigt japanskt med sig hem.


11.30 Dörrarna öppnas

12.00 – 16.00 Prova på Origami, japansk kalligrafi och enklare en teceremoni
Prova på japansk pappersvikning, Origami eller japansk kalligrafi, skrivandets konst. Det finns även möjlighet att lära sig hur en enklare teceremoni går till. Ingen anmälning behövs. Det är bara att komma upp och prova under dagen. Spana in den fina origamiutställningen.

12.00 – 12.30 Bakugan Battle
Spelet som är en blandning mellan att spela kula och kortspel. Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

12.00 – 12.30 Boksignering med Ai Ventura
Ai Ventura signerar sin nya bok ”Japanska Bakverk”. Köp boken på plats och passa på och få den personligt signerad. Perfekt som present och inspiration.

12.00 – 14.00 Animationsworkshop med grupp 1
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och Emilia Henrikssons fantastiska animationslådor. 12 platser finns per workshop. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till: emilia.henriksson@gmail.com

12.15 – 12.25 Elever från Ullvi skola visar upp animationer
Klass 3 och 4 från Ullvi skola visar upp fem animerade filmer skapade med hjälp av Leksands Marionetteater och Föreningen Himlaspelet med stöd av Allmänna arvsfonden.

12.30 – 12.50 Uppvisning i Judo
Leksands och Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

13.00 – 13.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

13.30 – 13.50 Uppvisning Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo kommer återigen hit från Stockholm och visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna. Ett unikt tillfälle att se livs levande Ninjor i Dalarna.

14.00 – 14.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

14.10 – 14.20 Elever från Åkerö skola visar upp animationer
Klass 6 från Åkerö skola visar upp sju animerade filmer skapade med hjälp av Leksands Marionetteater och Föreningen Himlaspelet med stöd av Allmänna arvsfonden.

14.30 – 14.50 Uppvisning av Judo
Leksands och Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

15.00 – 17.00 Animationsworkshop med grupp 2
Gör en animerad film med hjälp av iPads och Emilia Henrikssons fantastiska animationslådor. 12 platser finns per workshop. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till:emilia.henriksson@gmail.com

15.00 – 15.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

15.40 – 16.00 Uppvisning i Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo från Stockholm och visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna. Ett unikt tillfälle att se livs levande Ninjor i Dalarna.

16.15 – 16.30 Prisutdelningar och avslutning
Vinnare från dagens alla tävlingar får fina priser och äran.

GÅRDSCAFÈET, DÄR ALLT HÄNDER

22 februari 2020 pågår mellan kl. 12.00 – 02.00

GC Restaurang Bar & Café är JFFs festivalbar. Här har du möjlighet att slappna av, snacka film, prova Satos ”Chef for a day” Ramen i en trevlig och mysig miljö. Vi har live musik, hemlig gäst och provningar av japansk dryck. Kvällen avslutas med möjlighet att skaka loss till grymma beats från Megane Band och sedan DJ Fred Tatami som klär dansgolvet med skönt musikgung och stämning.

12.00 – 13.00 Lunch för japaner bosatta i Sverige
Leksands kommun tillsammans med Japansk Festivalförening bjuder de första hundra japanerna som anmäler sig på svensk lunch.

17.30 – 21.00 Ramen serveras av Sato ”Chef for a day”
I år kommer Tomokuhus VD Toshinori Sato återigen bjuda på Ramen, en smakrik japansk nudelsoppa lagad på japanska råvaror. För den som inte vet så förekommer Ramen i många former i Japan. Den kan serveras som billig studentmat eller på flerstjärniga lyxrestauranger. Variationerna av smaker är lika många som det finns restauranger. Sato kommer i år att utgå från en soppbas som kommer från fläsk kokat i över 10 timmar. Det serveras tillsammans med handgjorda nudlar. Boka nu för en fantastisk smakupplevelse! 130 kr / person.
Boka på Gårdscaféet på tel: 0247-132 60

16.00 – 17.30 Japansk whiskyprovning med Ted Stöffling
Rökigt eller starkt, beskt eller smörkola? Djupdyk återigen med whiskeyexperten Ted Stöffling i japansk whiskey kultur. Det lovas ett par fantastiska timmar med mängder av smaker, njutningstillfällen och kunskap om japansk whisky. 500 kr / person.
Boka genom att ringa till Gårdscaféet på tel: 0247-132 60. Anmälan är bindande.

21.00 – 22.00 DJ Fred Tatami, JAPANiTE
Andra halvan av den legendariska klubben JAPANiTE, Stockholm, Fred Tatami kommer till festivalen och bjuder med oss på en resa i musikens tecken. Med fantastiska musik och bild slingor skapar Fred Tatami ett skönt gung och stämning i vår festivalbar. JAPANiTE är lika mycket klubb som evenemangsfixare och du kan hitta dem på Östasiatiska museet likaväl som på amfiteatern på Långholmen anordnades skön picknick med musik. Japansk filmfestival är väldigt glada och ödmjuka över att åter igen ha dem med oss under festivalen!

22.00 – 23.00 Megane Band

I år har vi åter äran av att ha Megane Band med på scen. En fantastisk konstellation av japanska och svenska musiker av världsklass som bjuder på rytmisk musik med inslag av japanskt inspirerade ljudmattor.

00.30 – 02.00 DJ Fred Tatami, JAPANiTE
DJ Fred Tatami från JAPANiTE avslutar kvällen med lite upptempo. Ett måste för alla som älskar japansk musik!

LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA, MER JAPAN

Japansk Filmfestival har nöjet att samarbeta med Leksands Folkhögskola som erbjuder djupdykningar i Japansk kultur. Du har möjligheten att förkovra dig i japansk delikatessbakning med den kände japanske konditorn Ai Ventura. Vi erbjuder även en ingående provning av en japansk teceremoni arrangerat av Japanska Thesällskapet i Stockholm samt en minikurs och demonstration i japansk vävning. Dessa kurser har begränsade platser och bokningar görs via mail på resp. kurs. Leksands Folkhögskola erbjuder även boende som bokas via skolan.


13.00–16.30 Kurs i japansk delikatessbakning med Ai Ventura
(tre och en halv timme inkluderat avsmakning)

Antal deltagare är max 10 och kursavgiften är 250 kr.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

I år lär Ai Ventura ut hur man bakar hennes två mest populära bakverk Dorayaki med mochi och Matcha Mille Crêpes. Under kursen bakar vi Dorayaki som vi fyller med hemkokad Adzukibönpasta och för Matcha Mille Crêpes så skapar vi lager av frasiga crêpes och garnerar med Matchapulver. Två japanska klassiker!

Ai Ventura är utbildad som konditor i Tokyo och är mycket kunnig inom de tre bakstilarna Yogashi (Japanska väststil bakverk), Wagashi (Japanska traditionella sötsaker) samt japanska bröd. Ai har jobbat med japanska sötsaker i över 14 år både i Japan och Sverige. Ai har drivit konditori i Tokyo innan hon kom till Sverige. Hon brinner för japanska delikatesser och drömmer om att hennes bakverk en dag ska bli ett naturligt inslag på våra svenska fikabord.

Om ni känner igen Ai så är det inte så konstigt då hon vart extra synlig i pressen genom sitt boksläpp av boken Japanska Bakverk och i form av hennes populära Pop-Up café på Östasiatiska muséet, Stockholm. Kolla in hennes webbsida kring nyheter och annat.

Ai Venturas nya bok ”Japanska Bakverk”
Som kursdeltagare har du möjlighet att köpa och få boken signerad till specialpris.
Det kommer även ske en signering på Leksands Sparbank kl. 12.00-12.30


13.00–16.30 Japansk Teceremoni med Japanska Thesällskapet

Antal deltagare är max 20 och avgiften är 150 kr.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

Kursen leds av Maria Mars, Yuka Yamamoto och Toshiko Öhrner från Japanska Thesällskapet i Stockholm.

Chado- teets väg, en introduktion
De fyra grundorden –Wa, Kei, Sei, Jaku– följer den som vandrar på teets väg:

Vinden hörs genom de tunna pappersväggarna i terummet och blandas med fraset från temästarens kimono och det sjudande vattnet i järnkitteln. Ljudet understryker den förtätande stämningen och den djupa stillheten i rummet. Ingen går oberörd från en japansk teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Japanska Thesällskapet erbjuder besökare av festivalen att få ett djupare möte med teceremonin och de ritualer som den innehar.


13.00–16.30 Minikurs i väva armband och brosch samt demonstration i japansk SAORI vävning

Antal deltagare är max 10. Avgiften är 100 kr för vuxen, 50 kr för barn.

Du bokar genom att anmäla dig till: info@vavnatetdalarna.se

Kursen leds av Kirsi Frimanson, Inger Nilsson och Åsa Viksten Strömbom.

Vävnätet Dalarna bjuder in till demonstration av japansk SAORI vävning och minikurser i att väva armband och brosch. 

Vävnätet Dalarna har sedan 2014 spridit vävglädje i Dalarna och nu även i Japan med sin utställning Björkar och Körsbärsträd sommaren 2019 i Tobetsu. SAORI vävning startade för 40 år sedan i Osaka, Japan och nu finns även en SAORI studio i Leksand, Siljansnäs. Kirsi Frimanson är utbildad Saori väv-guide. Vävnatet Dalarna demonstrerar och visa vävstolar och du kan boka in dig på en stunds meditativ vävning i litet format.
Mer information finns på: vavnatetdalarna.se

Schemat för dagen
13.00-14.00 Kurs i att väva smått på vävsticka, väv ditt eget armband.
14.00-15.00 Demonstration av SAORI en vävteknik och filosofi från Japan.
15.00-16.30 Väv en vacker brosch i två färger.


Bo på Leksands Folkhögskola

Du kan även bo på Leksands Folkhögskola under ditt festivalbesök. Du hittar mer information, priser och hur du bokar rum genom att klicka här>>

LEKSANDS KULTURHUS, ÄNNU MER JAPAN

I år erbjuder Leksands Kulturhus en Bunraku-utställning och föredrag om denna form av marionetteater. Utställningen är arrangerad av Föreningen Himlaspelet och Leksands Marionetteater med stöd av Allmänna arvsfonden.

11.45 – 13.00 Bunraku marionetteater i den västerländska praktiken

Thomas Lundqvist, dockmakare, spelare och regissör vid Teater Svarta katten berättar om Bunraku som teaterform samt visar sitt arbete i relation till den japanska teaterformen.