AKTIVITETER UNDER FESTIVALEN

LEKSANDS SPARBANK, GÅRDSCAFÈET, LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA

Under festivalen har vi aktiviteter på olika ställen i Leksand. På Leksands Sparbank mittemot biografen Visir har vi aktiviteter för barn och ungdomar. På Gårdscafeet erbjuds bl.a. japansk mat och underhållning. Leksands Folkhögskola har flera intressanta kurser under alla festivaldagar.

LEKSANDS SPARBANK, HÄNGET FÖR BARN OCH UNGA

9 mars 2019, kl. 11.30–16.30

På Leksands Sparbank hittar du massor av aktiviteter med fokus på de yngre. Vi har workshops, uppvisningar och möjligheter till att prova på filmrelaterade aktiviteter eller andra japanska kulturyttringar. Du kan även passa på att prova något från vårt japanska fik när du ändå är här.

Årets programpunkter
På sparbankens övervåning så finns aktiviteterna för dig som vill ta det litte lugnare och grotta ner dig i japansk kultur. Här har du chansen att prova på origami, japansk kalligrafi och delta i en enklare teceremoni. På markplanet hittar du vår Pokémon kung, Lars som lär ut hur man spelar med Pokémon kort. Du kan rita din bild av framtidens Mega Tokyo eller bara släppa loss din kreativitet på vårt gigantiska bord med Lego.

11.30 Dörrarna öppnas

12.00–16.00 Prova på origami, kalligrafi och enklare teceremoni
På sparbankens övre våning kan du pröva på japansk pappersvikning, origami eller kalligrafi, skrivandets konst. Det finns även möjlighet att lära sig hur en enklare teceremoni går till. Ingen anmälning behövs bara att komma upp och prova under dagen.

12.00–12.15 Beyblade, match 1
Vi kör race med Beyblade och tävlar i vem som kan spinna längst.

12.00–14.00 Animationsworkshop
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och Emilia Henrikssons fantastiska animationslådor. Filmerna visas på biografen dagen efter. 12 platser finns per workshop.

Föranmälan krävs, boka din plats på länken här för pass 1

12.30–12.50 Uppvisning Judo
Leksands och Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

13.00–13.15 Beyblade, match 2

13.30–13.50 Uppvisning Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo från Stockholm visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna. Ett unikt tillfälle att se livs levande ”ninjor” i Dalarna.

14.00–14.15 Beyblade, match 3

14.30–14.50 Uppvisning av Judo
Leksands och Rättviks Judoklubb.

15.00–17.00 Animationsworkshop
Gör en animerad film med Emilia Henriksson och hennes animationslådor.

Föranmälan krävs, boka din plats på länken här för pass 2

15.15–15.30 Cosplay uppvisning
Kom och titta på fantastiska kreationer och ställ frågor om exempelvis hur blir man en Cosplayer? Vad man gör och vilka varianter av Cosplay finns det?

15.40–16.00 Uppvisning Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo från Stockholm.

16.15–16.30 Prisutdelningar
Vinnare från dagens tävlingar får sina priser.

GÅRDSCAFÈET, DÄR ALLT HÄNDER

9 Mars 2019, kl. 12.00–02.00

GC Restaurang Bar & Café är JFFs festivalbar. Här har du möjlighet att slappna av, snacka film, prova Satos ”Chef for a day” Ramen i en trevlig och mysig miljö. Vi har live musik, hemlig gäst och provningar av japansk dryck. Kvällen avslutas med möjlighet att skaka loss till grymma beats från Chiptunes-bandet, Ojiichan och sedan DJ Fred Tatami som klär dansgolvet med skönt musikgung och stämning.

12.00–13.00 Lunch för japaner bosatta i Sverige
Leksands kommun tillsammans med Japansk Festivalförening bjuder de första hundra japanerna som anmäler sig på svensk lunch.

15.00–21.00 Ramen serveras av Sato ”Chef for a day”
I år kommer Tomokuhus VD Toshinori Sato återigen bjuda på Ramen, en smakrik japansk nudelsoppa lagad på japanska råvaror. För den som inte vet så förekommer Ramen i många former i Japan. Den kan serveras som billig studentmat eller på flerstjärniga lyxrestauranger. Variationerna av smaker är lika många som det finns restauranger. Sato kommer i år att utgå från en soppbas som kommer från fläsk kokat i över 10 timmar. Det serveras tillsammans med handgjorda nudlar. Boka nu för en fantastisk smakupplevelse! 130 kr / person. Boka på Gårdscaféet på tel: 0247-132 60.

16.00–17.30 Japansk whiskyprovning med Ted Stöffling
Rökigt eller starkt, beskt eller smörkola? Djupdyk återigen med whiskeyexperten Ted Stöffling i japansk whiskey kultur. Det lovas ett par fantastiska timmar med mängder av smaker, njutningstillfällen och kunskap om japansk whisky. 500 kr / person. Boka genom att ringa till Gårdscaféet på tel: 0247-132 60. Anmälan är bindande.

18.00–19.30 Provning av Sake
Hur smakar japansk Sake? Under eftermiddagen och kvällen finns möjlighet att prova flera olika sorters Sake under ledning av importören World Of Sake. Kom och förundras av Sake och hur det kan smaka. 300 kr / person. Anmälan till Gårdscaféet på tel: 0247-132 60. Anmälan är bindande.

21.00–22.00 DJ Fred Tatami, JAPANiTE
Andra halvan av den legendariska klubben JAPANiTE, Stockholm, Fred Tatami kommer till festivalen och bjuder med oss på en resa i musikens tecken. Med fantastiska musik och bild slingor skapar Fred Tatami ett skönt gung och stämning i vår festivalbar. JAPANiTE är lika mycket klubb som evenemangfixare och du kan hitta dem på Östasiatiska museet likaväl som på amfiteatern på Långholmen anordnades skön picknick med musik. Japansk filmfestival är väldigt glada och ödmjuka över att åter igen ha dem med oss under festivalen!

22.00–23.00 Hemlig gäst, gitarr och piano
I år har vi en fantastisk hemlig gäst som kommer och uppträder för oss. Hon har släppt flera skivor och är lika stor i Sverige som i Japan. Hon är varit en självklar del av det svenska musiklivet, men även det japanska som artist, låtskrivare och producent och har i Japan skrivit ett 50-tal låtar till TV-serier, film och reklamfilm. Vi på festivalen är oerhört stolta att få ha henne med oss!

23.30–00.30 Ojiichan live, こうはい Kōhai & B赤ちゃん Baka-chan
Här har du chansen att släppa loss till fartfyllda Chiptunes-beats, som är elektronisk musik gjord med ljudkort från 8-bits arkad-maskiner, datorer och spelkonsoler. Deras konserter har beskrivits som en blandning mellan extas och performance. Galet!

00.30–02.00 Dj Fred Tatami, JAPANiTE
DJ Fred Tatami från JAPANiTE avslutar kvällen med lite upptempo. Ett måste för alla som älskar japansk musik!

LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA, ÄNNU MER JAPAN

I år har Japansk Filmfestival nöjet att samarbeta med Leksands Folkhögskola. Vårt samarbete nya samarbete möjliggör att festivalen får en ny dimension och kunna erbjuda djupdykningar i Japansk kultur.

Du har möjligheten att förkovra dig i japansk delikatessbakning med den kände japanske konditorn Ai Ventura. Vi erbjuder även en ingående provning av en japansk teceremoni arrangerat av Japanska Thesällskapet i Stockholm. Dessa kurser har begränsade platser och bokningar tas genom Leksands Folkhögskolan som även erbjuder boende.

Du bokar genom att klicka på länken till de olika kurserna och du hittar mer information om de två kurserna under vår rubrik AKTUELLT på vår webbsida eller så kan du klicka här för att komma dit direkt.


Kurs i japansk delikatessbakning med Ai Ventura
9 mars, kl. 13.00–17.00 (fyra timmar inkluderat avsmakning)
Antal deltagare är 10 st och avgiften är 250 kr.

Anmäl dig här>>

Ai Ventura lär ut hur man bakar hennes två mest populära bakverk Ichigo daifuku som daifuku med jordgubbe och bakverket Melonpan. Under kursen kokar vi vit bönpasta för Ichigo daifuku och för Melonpan börjar vi med att knåda degen för hand. Allt som allt ta kursen fyra timmar inkluderat avsmakning av bakverken.

Ai Ventura är utbildad som konditor i Tokyo och är mycket kunnig inom de tre bak stilarna Yogashi (Japanska väststil bakverk), Wagashi (Japanska traditionella sötsaker) samt japanska bröd. Ai har jobbat med japanska sötsaker i över 14 år både i Japan och Sverige. Ai har drivit konditori i Tokyo innan hon kom till Sverige. Hon brinner för japanska delikatesser och drömmer om att hennes bakverk en dag ska bli ett naturligt inslag på våra svenska fikabord. Till hösten  kommer hon släppa en efterfrågad och efterlängtad kokbok kring hennes bakverk. Kolla in hennes blogg kring nyheter och annat.


Japansk Teceremoni med Japanska Thesällskapet
9 mars, 13.00–16.30
Antal deltagare är 20 st och avgiften är 150 kr.

Anmäl dig här>>

Kursen leds av Maria Mars, Yuka Yamamoto och Toshiko Öhrner från Japanska Thesällskapet i Stockholm.

Chado- teets väg, en introduktion
De fyra grundorden –Wa, Kei, Sei, Jaku– följer den som vandrar på teets väg:

Vinden hörs genom de tunna pappersväggarna i terummet och blandas med fraset från temästarens kimono och det sjudande vattnet i järnkitteln. Ljudet understryker den förtätande stämningen och den djupa stillheten i rummet. Ingen går oberörd från en japansk teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Japanska Thesällskapet erbjuder besökare av festivalen att få ett djupare möte med teceremonin och de ritualer som den innehar.


Bo på Leksands Folkhögskola

Du kan även bo på Leksands Folkhögskola under ditt festivalbesök. Du hittar mer information, priser och hur du bokar rum genom att klicka här>>