TOBETSU, VÄNORT TILL LEKSAND

Tobetsu är en landsortskommun i Ishikari, en underprefektur i Hokkaido. En halvmil från centrala Tobetsu ligger samhället Sueden Hiruzu. På engelska kallat Sweden Hills. Där består bebyggelsen av över 450 faluröda svenska små hus med ca 800 innevånare. Sweden Hills har växt fram sedan 1984 och drivs av stiftelsen Sweden Center Foundation som i sin tur är finansierad av en av Japans största hustillverkare, Sweden House. Tomoku hus i Insjön är ett dotterbolag till Sweden House.

2024 har Tobetsu och Leksands kommuns vänortssamarbete pågått i hela 37 år. Samarbetet engagerar både företag som dess innevånare i vardera kommuner. Ett utbytte av möten har skett vart femte år (var tionde år i Leksand och vart tionde år i Tobetsu) där en delegation av företagare, kommunrepresentanter och enskilda innevånare åkt över för att träffas, utbyta erfarenheter och stärka sina vänortsband. Genom åren har även ett utbyte mellan gymnasieungdomar skett där japanska elever besökt Leksand och ungdomar från Leksand besökt Tobetsu. Utöver det så har innevånare genom åren på båda sidor upprätthållit kontakten genom att besöka varandra.

Under oktober 2023 besökte vi, som representanter för Japansk Filmfestival, Tobetsu och filmade ett antal intervjuer av Tobetsubor samt miljöer, i och runtomkring Tobetsu. Vår önskan var att återge Leksand och vänortens betydelse för Tobetsus innevånare samt visa hur Leksand och Dalarna som symbol för Sverige synliggjorts i kommunen. Med dessa porträttfilmer önskar vi lyfta vänortssamarbetet ytterligare och samtidigt visa på varför Japansk Filmfestival ligger just i Leksand. Filmerna har möjliggjorts genom stöd från Japanstiftelsen och Siljan Japanstiftelsen samt Film i Dalarna.

Intervju med Mrs. Sakamoto Chizuru, styrelseledamot i Sverigeföreningen i Sapporo, Hokkaido
Under vår resa träffade vi flera intressegrupper. Vi delade erfarenheter om hur vi tillsammans kan hålla vänortssamarbetet levande för kommande generationer. En äldre kvinna deltog i alla sammanhang. Vi intervjuade Mrs. Chizuru Sakamoto för att få höra om hennes relation till Leksand och Sverige. Mrs. Chizuru bjöd in oss att möta flera andra Tobetsubor som minns tidigare utbyten med Leksand. Vi besökte även ett allaktivitetshus med café, där Tobetsubor kan lyssna på skivor, fika och umgås.

Intervju med Mr. Takamatsu Kaname från Sweden Center Foundation
Under vår sista dag körde Mr. Takamatsu Kaname från Sweden Center Foundation runt oss i Tobetsu. Han visade oss allt som hade med Leksand att göra. Bl.a. passerade vi Sverigebron på väg till Leksandsparken. Parken ligger högst upp på Sweden Hills som är en by med svenska röda stugor som delvis byggts av Tomoku Hus i Insjön. Därefter besöktes Sweden Hills golfklubb med Restaurang Leksand där köttbullar var utbytt mot rätten Tempura. Här finns även Villa Leksand som besökare kan hyra och bo i.

Intervju med Mr. Sugawara Gunma, brandman Tobetsu stad
I utkanten av Tobetsu stad ligger Tobetsu stora brandstation. På plats intervjuade vi brandman Mr. Sugawara Gunma då vi även fick en rundtur och möta hans kollegor. Mr. Sugawara Gunma berättar om sitt besök i Leksand 2019 då han tillsammans med ett antal japanska ungdomar deltog i ett kunskapsutbyte mellan vänorterna.

Intervju med eleverna Aoi, Anna och Wakane, Tobetsu Gakuen skola
Detta är intervjun med eleverna Aoi, Anna och Wakane som medverkade i en livesänd teaterföreställning arrangerad av Leksand och Tobetsu kommun 2020. Deltagande skolor var Tobetsu-Gauken och Åkerö skola i Leksand. Pjäsen som spelades var Djungelboken av Rudyard Kipling. Deltagande elever var mellan tio och tolv år. När vi besökte Tobetsu-Gauken var årskurs fem med Aoi upptagna med gymnastik och traditionell dans där rörelserna var inspirerade av bland annat japansk traditionellt fiske med nät.

Välkomsttal av Mr. Goto Masahiro, Borgmästare Tobetsu stad
Under Japansk Filmfestival 2024 öppningsceremoni så välkomnade Mr. Goto Masahiro, Borgmästare Tobetsu stad gästerna genom en videohälsning. Filmen är producerad av Tobetsu Town och översatt till svenska av Toyoko Reinius som är internationell koordinator för Tobetsu stad.

Livesändning mellan vänorterna Leksand – Tobetsu jubileum 35 år
Den 23 april 2022 firade kommunerna Leksand och Tobetsu 35 år av vänortssamarbete. Detta är den sparade livesändningen på Gårdscaféet i Leksand. Det innehåller bl.a. tal från båda kommunerna samt sång, musik och en framförd teaterföreställning mellan grundskolorna i Tobetsu och Leksand.