AKTIVITETER UNDER FESTIVALEN

LEKSANDS SPARBANK, GÅRDSCAFÈET OCH LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA

Under festivalen har vi aktiviteter på olika ställen i Leksand. På Leksands Sparbank mittemot biografen Visir har vi aktiviteter för barn och ungdomar och föreläsningar för äldre. På Gårdscafeet erbjuds bl.a. japansk mat och underhållning. Leksands folkhögskola har intressanta kurser under hela festivaldagen.

LEKSANDS SPARBANK, HÄNGET FÖR BARN OCH UNGA. MEN OCKSÅ VUXNA

Pågår mellan kl. 11.30 – 16.30
På Leksands Sparbank hittar du massor av aktiviteter med fokus på de yngre. Vi har workshops, uppvisningar och möjligheter till att prova på filmrelaterade aktiviteter eller andra japanska kulturyttringar.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS ÖVERVÅNING
Förutom allt som händer på markplanet så har vi på Sparbankens övervåning aktiviteter för dig som vill ta det lite lugnare och fördjupa dig i japansk kultur. Här gör vi tillsammans med Vävnätet Dalarna en vänskapsväv med hjälp av en Japansk Saori vävstol. Du kan även prova på japansk pappersvikning, Origami eller japansk kalligrafi, skrivandets konst. Det finns även möjlighet att lära sig hur en enklare teceremoni går till och hur man spelar Shogi (Japanskt schack). OBS! Ingen anmälning, det är bara att komma upp och prova under dagen.


12.00–12.30 Lika och olika i japanska och svenska skolor
Siv Enqvist och Gittan Lokgård, lärare och resurspedagog berättar om sina besök hos grund och förskolor i Tobetsu, Sapporo och Kyoto. De kommer att reflektera över vad som sticker ut, vad som gör de japanska förskolorna lite speciella samt dess likheter och olikheter. OBS! Ingen anmälning.

12.45–13.15 Nords Trädgård odlar japanskt i Insjön
Mattias och Flore bedriver Nordsträdgård i Insjön där de bland annat odlar japanska grönsaker och kryddor. I föreläsningen ges en inblick i hur odlingen förbereds och drivs samt hur grödorna tas om hand i café, restaurang och butik. OBS! Ingen anmälning.

13.30–14.00 What do girls want? Eternal tropes of shōjo manga
Hiroko Inose, universitetslektor i Japanska på Högskolan Dalarna och föreläser om Shōjo manga som alltid speglat japanska flickors drömmar, tvivel och kamp – men vad består dessa drömmar av exakt? OBS! Ingen föranmälnan. Föreläsning sker på engelska.

14.15–14.45 Lost in Steam: Bathing as a Rite of Passage
Mariya Aida Niendorf, universitetslektor i Japanska på Högskolan Dalarna och föreläser om det japanska konceptet Kegare, som betecknar andlig besmittelse, orenhet eller förorening. Denna presentation fokuserar på furo (det japanska badet) och förklarar badceremonins betydelse som en unik övergångsritual. OBS! Ingen föranmälan. Föreläsning sker på engelska.

15.00–15.30 Haiga: Samverkan mellan bild och dikt
Herbert Jonsson, docent och universitetslektor i Japanska på Högskolan Dalarna föreläser om Haiga, en japansk genre inom måleriet som utvecklades ur haiku-poesin. Herbert kommer att visa hur haiga skiljer sig från andra stilarter inom det japanska måleriet och hur dikt och bild interagerar på ett uttrycksfullt sätt genom konstnären Yosa Buson verk. OBS! Ingen föranmälan.

15.45–16.30 Prova på att skriva din egen Haiku!
Solveig Halvorsen Kåven och Gustaf Berglund, författare och översättare. Sedan 2022 har de drivit projektet Haiku Japan Leksand Tur och retur, där de inspirerat Leksandsbor i alla åldrar att skriva haiku. I denna workshop får deltagarna själva prova på att skriva haiku, denna ursprungligen japanska diktform som kan sägas vara den mest koncentrerade formen av medveten närvaro (mindfulness). OBS! Ingen föranmälan.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS MARKPLAN
På markplanet hittar du vår Pokémonkung Lars som lär ut hur man spelar med Pokémonkort. Borta vid långbordet kan du rita din bild av framtidens Mega Tokyo. Släpp loss kreativiteten på vårt Godzillastora Legobord från Lekextra. Från Uppsala kommer Butiken Lilla Japan erbjuda ett brett sortiment av japanska sötsaker och annat smått och gott för dem som vill ha något riktigt japanskt med sig hem.


11.30 Dörrarna öppnas

12.00 – 12.20 Uppvisning i Judo
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

12.00 – 12.30 Bakugan Battle
Spelet som är en blandning mellan att spela kula och kortspel. Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

12.00 – 14.00 Animationsworkshop med grupp 1
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och fantastiska animationslådor. Kursen leds av läraren Emilia Henriksson. 12 platser finns per workshop. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till: emilia.henriksson@gmail.com

13.00 – 13.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

13.30 – 13.50 Uppvisning i Judo
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

14.00 – 14.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

15.00 – 17.00 Animationsworkshop med grupp 2
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och fantastiska animationslådor. Kursen leds av läraren Emilia Henriksson. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till: emilia.henriksson@gmail.com

15.00 – 15.20 Uppvisning i Judo
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

15.00 – 15.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

16.15 – 16.30 Prisutdelningar och avslutning
Vinnare från dagens alla tävlingar får fina priser och äran.

GÅRDSCAFÈET, DÄR ALLT HÄNDER

Pågår mellan kl. 17.00 – 02.00

GC Restaurang Bar & Café är JFFs festivalbar. Här har du möjlighet att slappna av, snacka film, äta Ramen i en trevlig och mysig miljö. Vi har livemusik och kvällen avslutas med möjlighet att skaka loss till grymma beats från Simon Isogai med musiker och senare DJ Mike Wasabi som fyller dansgolvet med skönt musikgung och stämning.

17.00 – 21.00 Sato ”Chef for a day” Toshinori
Toshinori Sato kommer återigen bjuda på god Ramen. Det är japansk nudelsoppa lagad med en blandning av lokala råvaror och råvaror från Leksands vänort Tobetsu. För den som inte vet så förekommer Ramen i många former i Japan. Den kan serveras som billig studentmat eller som arbetarlunch på enkla gatukök men tillagas även på flerstjärniga lyxrestauranger. Variationerna av smaker är lika många som det finns restauranger. Sato kommer att utgå från en soppbas som kokats i över 10 timmar. Det hela serveras tillsammans med handgjorda nudlar av vete från Tobetsu.
Boka nu för en fantastisk smakupplevelse!
Serveras kl. 17.00 – 21.00. Pris 185 kr/person. Ring och boka på GC Restaurang Bar & Café tel: 0247-132 60

16.00 – 17.30 Whiskeyprovning med Ted Stöffling
Rökigt eller starkt, beskt eller smörkola? Ung som gammal, erfaren eller amatörkännare spelar ingen roll denna kväll. Djupdyk med whiskyexperten Ted Stöffling i japansk whisky och whiskykultur. Vi utlovar en fantastisk upplevelse med mängder av smak och njutningsstunder i festivalfixad japansk miljö. Boka, prova och lär dig mer om japansk whisky!
Pris: 500 kr/person. Boka på tel: 0247-132 60 OBS! Bindande bokning.

21.00 – 22.30 Simon Isogai, en japansk popstjärna besöker Leksand
Simon har fått sitt namn efter hans fars kärlek till Simon & Garfunkel. Simon är en japansk sång och låtskrivare från Kanagawa prefektur och kommer under kvällen att bjuda på egna hits med låtar som Kimi wa Yukeru, Hatsukoi ni Sasagu och Kaerimichi nite. Simon skriver även musik åt andra musiker såsom låten Himitsu för Kazunari Ninomiya från den superkända gruppen Arashi. Simon ackompanjeras av festivalens egen Björn Arkö på sax och instrumentet NuRAD tillsammans med Henrik Linder på bas samt Axel Nilsson på trummor. Vi ser fram mot en oförglömlig kväll tillsammans med er.

22.30 – 02.00 DJ Mike Wasabi, JAPANiTE
Andra halvan av den legendariska klubben JAPANiTE, Stockholm, DJ Mike Wasabi kommer till festivalen och bjuder med oss på en resa i musikens tecken. Med fantastiska musik och bild slingor skapar Mike Wasabi ett skönt gung och stämning i vår festivalbar. JAPANiTE är lika mycket klubb som evenemangsfixare och du kan hitta dem på Östasiatiska museet likaväl som på amfiteatern på Långholmen anordnades skön picknick med musik. Japansk filmfestival är väldigt glada och ödmjuka över att åter igen ha dem med oss under festivalen.

LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA, MER JAPAN

Japansk Filmfestival har återigen nöjet att samarbeta med Leksands folkhögskola som erbjuder djupdykningar i Japansk kultur. Du har möjligheten att förkovra dig i japansk delikatessbakning med den kände japanske konditorn Ai Ventura. Vi erbjuder även en ingående provning av en japansk teceremoni arrangerat av Japanska Thesällskapet i Stockholm. Dessa kurser har begränsade platser och bokningar görs via mail på respektive kurs.


13.00–16.30 Kurs i japansk delikatessbakning med Ai Ventura (tre och en halv timme inkluderat avsmakning).
Antal deltagare är max 10 och kursavgiften är 250 kr. Kursen är anpassad för vuxna.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

Baka Mitarashi Dango och Matcha och Yuzu Choux cream
I år lär Ai Ventura ut hur man bakar hennes två mest populära och klassiska bakverk Mitarashi Dango, en typ av Mochi, risbollar på spett där salt blandas med söt Mitarashi sås samt Matcha och Yuzu Choux cream. Till det så dricker vi japanskt grönt te.

Om konditorn Ai Ventura
Ai Ventura är utbildad som konditor i Tokyo och är mycket kunnig inom de tre bakstilarna Yogashi (Japanska väststil bakverk), Wagashi (Japanska traditionella sötsaker) samt japanska bröd. Ai har jobbat med japanska sötsaker i över 14 år både i Japan och Sverige. Ai har drivit konditori i Tokyo innan hon kom till Sverige. Hon brinner för japanska delikatesser och drömmer om att hennes bakverk en dag ska bli ett naturligt inslag på våra svenska fikabord.

Om ni känner igen Ai så är det inte så konstigt då hon vart extra synlig i pressen genom sitt boksläpp av boken Japanska Bakverk och i form av hennes populära Pop-Up café på Östasiatiska muséet, Stockholm. Kolla in hennes webbsida kring nyheter och annat.


13.00–16.30 Japansk Teceremoni med Japanska Thesällskapet.
Antal deltagare är max 20 och avgiften är 150 kr.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

Lär dig en variant av japansk teceremoni och dess principer. En trevlig steg för steg kurs i den japanska te-världen.
Ingen går oberörd från en teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Få ett djupare möte med teceremonin och dess ritualer. Kursen leds av Toshiko Öhrner och Mari Mars från Japanska Thesällskapet i Stockholm.

Chado- teets väg, en introduktion
De fyra grundorden –Wa, Kei, Sei, Jaku– följer den som vandrar på teets väg:

Vinden hörs genom de tunna pappersväggarna i terummet och blandas med fraset från temästarens kimono och det sjudande vattnet i järnkitteln. Ljudet understryker den förtätande stämningen och den djupa stillheten i rummet. Ingen går oberörd från en japansk teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Japanska Thesällskapet erbjuder besökare av festivalen att få ett djupare möte med teceremonin och de ritualer som den innehar.