AKTIVITETER UNDER FESTIVALEN

LEKSANDS SPARBANK, GÅRDSCAFÈET OCH LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA

Under festivalen har vi aktiviteter på olika ställen i Leksand. På Leksands Sparbank mittemot biografen Visir har vi aktiviteter för barn och ungdomar. På Gårdscafeet erbjuds bl.a. japansk mat och underhållning. Leksands folkhögskola har två intressanta kurser under hela festivaldagen.

LEKSANDS SPARBANK, HÄNGET FÖR BARN OCH UNGA

23 april 2022 pågår mellan kl. 11.30 – 16.30
På Leksands Sparbank hittar du massor av aktiviteter med fokus på de yngre. Vi har workshops, uppvisningar och möjligheter till att prova på filmrelaterade aktiviteter eller andra japanska kulturyttringar.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS ÖVERVÅNING
Förutom allt som händer på markplanet så har vi på Sparbankens övervåning aktiviteter för dig som vill ta det lite lugnare och fördjupa dig i japansk kultur. Här gör vi tillsammans en vänskapsväv. Du kan prova på Origami, japansk pappersvikning, japansk kalligrafi och även möjligheter att delta i en enklare japansk teceremoni. Passa på att se den fina Origamiutställningen också. Vi följer upp förra årets succé med nya kortare föreläsningar om Japan som arrangeras av Högskolan Dalarnas utbildning i Japanska.


12.00 – 16.00 Prova på japansk vävning, origami, japansk kalligrafi och en enklare teceremoni
På övervåningen gör vi tillsammans med Vävnätet Dalarna en vänskapsväv med hjälp av en Japansk Saori vävstol. Du kan även prova på japansk pappersvikning, Origami eller japansk kalligrafi, skrivandets konst. Det finns även möjlighet att lära sig hur en enklare teceremoni går till och hur man spelar Shogi (Japanskt schack). Ingen anmälning behövs. OBS! Ingen anmälning, det är bara att komma upp och prova under dagen.

13.30 – 14.00 Mer än bara high school drama – Shōjo Manga and gender
Hiroko Inose, universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna berättar om Shōjo Manga som är tecknade serietidningar för tjejer utifrån ett genusperspektiv. OBS! Ingen anmälning. Föreläsningen är på engelska.

14.05 – 14.35 Tango i Japan och tango i Finland: Två nationers delade erfarenheter genom tangons migration, transformation och assimilation.
Mariya Aida Niendorf, universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna, undersöker hur och varför tangon, som föddes i Argentina, blev så omåttligt populär i de avlägsna Japan och Finland. OBS! föreläsningen är på engelska. OBS! Ingen anmälning. Föreläsningen är på engelska.

 14.40 – 15.10 Haiku av Kaneko Tōta: Liv och samhällskritik
Herbert Jonsson, docent och universitetslektor i japanska på Högskolan Dalarna, delar med sig av erfarenheten av att översätta en nutida haikumästares verk. OBS! Ingen anmälning.


ÅRETS PROGRAMPUNKTER PÅ SPARBANKENS MARKPLAN
På markplanet hittar du vår Pokémonkung Lars som lär ut hur man spelar med Pokémonkort. Borta vid långbordet kan du rita din bild av framtidens Mega Tokyo. Släpp loss kreativiteten på vårt Godzillastora Legobord från Lekextra. Från Uppsala kommer Butiken Lilla Japan erbjuda ett brett sortiment av japanska sötsaker och annat smått och gott för dem som vill ha något riktigt japanskt med sig hem.


11.30 Dörrarna öppnas

12.00 – 12.20 Uppvisning i Judo
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

12.00 – 12.30 Bakugan Battle
Spelet som är en blandning mellan att spela kula och kortspel. Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

12.00 – 12.30 Boksignering med Ai Ventura
Ai Ventura signerar sin nya bok ”Baka Kawaii”. Köp boken på plats och passa på och få den personligt signerad. Perfekt som present och inspiration.

12.00 – 14.00 Animationsworkshop med grupp 1
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och fantastiska animationslådor. Kursen leds av läraren Niklas Nieminen. 12 platser finns per workshop. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till: niklas.h.nieminen@gmail.com

12.40 – 13.00 Uppvisning Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo kommer återigen hit från Stockholm och visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna. Ett unikt tillfälle att se livs levande Ninjor i Dalarna.

13.00 – 13.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

13.30 – 13.50 Uppvisning i Kendo
Kendo Hokushinkan, KFUM Uppsala visar upp sin kampsport Kendo, svärdets väg där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörer.

14.00 – 14.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

14.20 – 14.40 Uppvisning i Judo
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna.

15.00 – 17.00 Animationsworkshop med grupp 2
Du har chansen att göra en animerad film med hjälp av iPads och fantastiska animationslådor. Kursen leds av läraren Niklas Nieminen. OBS! Föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att maila till: niklas.h.nieminen@gmail.com

15.00 – 15.20 Uppvisning i Ninjutsu
Bujinkan Bushin Dojo från Stockholm och visar upp sin kampsport där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörerna. Ett unikt tillfälle att se livs levande Ninjor i Dalarna.

15.00 – 15.30 Bakugan Battle
Prova på Bakugan Battle och var med i några enkla tävlingar.

15.40 – 16.00 Uppvisning i Kendo
Kendo Hokushinkan, KFUM Uppsala visar upp sin kampsport Kendo, svärdets väg där du sedan får chansen att prova på och prata med instruktörer.

16.15 – 16.30 Prisutdelningar och avslutning
Vinnare från dagens alla tävlingar får fina priser och äran.


ÅRETS PROGRAMPUNKT I SPARBANKENS KÄLLARE
Nytt för festivalen i år är att vi i Sparbankens källare visar en japansk teaterföreställning för alla åldrar.

14.00 – 14.40 Bockarna Bruse framfört i japansk Kyōgen, satirisk teatertradition
En japansk adaption av De Tre Bockarna Bruse inspirerad av den japanska Kyōgen farsen och den japanska Bunraku traditionen (dockteater). Bockarna Bruse tar i denna version mänsklig skepnad och ska likt originalet ta sig över en bro som vaktas av ett hungrigt troll. Återigen lockar de yngre bröderna Bruse trollet med sina äldre bröder som festmåltid för att komma undan. Men denna gång blir det ett annorlunda slut. En pjäs för alla åldrar där Thomas Lundkvist och Karl Dunér från Paraden Leksand bjuder på teatermagi!

GÅRDSCAFÈET, DÄR ALLT HÄNDER

23 april 2022 pågår mellan kl. 17.30 – 02.00

GC Restaurang Bar & Café är JFFs festivalbar. Här har du möjlighet att slappna av, snacka film, prova Sushi i en trevlig och mysig miljö. Vi har livemusik och kvällen avslutas med möjlighet att skaka loss till grymma beats från Mike and Byoon band och senare DJ Mike Wasabi som fyller dansgolvet med skönt musikgung och stämning.

17.30 – 21.00 Sushi serveras
I år kommer det serveras fantastiskt god Sushi. Boka nu för en underbar smakupplevelse!
Ring och boka på GC Restaurang Bar & Café tel: 0247-132 60

21.00 – 22.00 DJ Mike Wasabi, JAPANiTE
Andra halvan av den legendariska klubben JAPANiTE, Stockholm, DJ Mike Wasabi kommer till festivalen och bjuder med oss på en resa i musikens tecken. Med fantastiska musik och bild slingor skapar Mike Wasabi ett skönt gung och stämning i vår festivalbar. JAPANiTE är lika mycket klubb som evenemangsfixare och du kan hitta dem på Östasiatiska museet likaväl som på amfiteatern på Långholmen anordnades skön picknick med musik. Japansk filmfestival är väldigt glada och ödmjuka över att åter igen ha dem med oss under festivalen.

22.00 – 23.00 Mike and Byoon band
Återigen får vi uppleva en expressresa genom Tokyo med musikaliska stopp längs Yamanote Line. Mike Wasabi och Björn Arkö som denna gången bildar Byoon band har tidigare genomfört bejublade konserter ett flertal gånger på tidigare nämnda Stockholmsklubben JAPANiTE.

00.30 – 02.00 DJ Mike Wasabi, JAPANiTE
DJ Mike Wasabi intar scenen igen och avslutar kvällen med ytterligare lite japansk musik i upptempo.

LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA, MER JAPAN

Japansk Filmfestival har återigen nöjet att samarbeta med Leksands folkhögskola som erbjuder djupdykningar i Japansk kultur. Du har möjligheten att förkovra dig i japansk delikatessbakning med den kände japanske konditorn Ai Ventura. Vi erbjuder även en ingående provning av en japansk teceremoni arrangerat av Japanska Thesällskapet i Stockholm. Dessa kurser har begränsade platser och bokningar görs via mail på respektive kurs.


13.00–16.30 Kurs i japansk delikatessbakning med Ai Ventura
(tre och en halv timme inkluderat avsmakning)

Antal deltagare är max 10 och kursavgiften är 250 kr.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

Baka Mochi mochi donuts och gör Boba tea
I år lär Ai Ventura ut konsten att baka Mochi mochi donuts med olika toppingar och hur man gör Boba tea. Recepten är hämtade från hennes andra bok om japansk bakning, Baka Kawaii. Mochi mochi donuts är en japansk munk vars unika sega konsistens är populär i Japan. Den goda smaken och dess speciella konsistens lockar en trendkänslig publik i väst och Mochi mochi donut butiker finns nu västvärldens största huvudstäder. Efter mycket experimenterande så har Ai hittat hemligheten bakom dess konsistens och delar med sig av sin kunskap till oss.

Boba tea är en mjölk-te dryck av Tapiokapärlor från Maniokväxtens rot med sitt ursprung i Taiwan. Tapioka och Boba tea har blivit en jättetrend i Japan. Trenden har spridit sig och nya Tapiokabutiker och te-kiosker har öppnat upp i storstäder runtom i världen. Under kursen kommer Ai att visa dig olika te-sorter som du kan prova för att hitta din favorit att njuta av hemma med vänner.

Om konditorn Ai Ventura
Ai Ventura är utbildad som konditor i Tokyo och är mycket kunnig inom de tre bakstilarna Yogashi (Japanska väststil bakverk), Wagashi (Japanska traditionella sötsaker) samt japanska bröd. Ai har jobbat med japanska sötsaker i över 14 år både i Japan och Sverige. Ai har drivit konditori i Tokyo innan hon kom till Sverige. Hon brinner för japanska delikatesser och drömmer om att hennes bakverk en dag ska bli ett naturligt inslag på våra svenska fikabord.

Om ni känner igen Ai så är det inte så konstigt då hon vart extra synlig i pressen genom sitt boksläpp av boken Japanska Bakverk och i form av hennes populära Pop-Up café på Östasiatiska muséet, Stockholm. Kolla in hennes webbsida kring nyheter och annat.

Ai Venturas nya bok ”Japanska Bakverk”
Som kursdeltagare har du möjlighet att köpa och få boken signerad till specialpris.
Det kommer även ske en signering på Leksands Sparbank kl. 12.00-12.30


13.00–16.30 Japansk Teceremoni med Japanska Thesällskapet

Antal deltagare är max 20 och avgiften är 150 kr.

Du bokar genom att anmäla dig till: tobias.ingels@filmidalarna.se

Kursen leds av Toshiko Öhrner och Yuka Yamamoto från Japanska Thesällskapet i Stockholm.

Chado- teets väg, en introduktion
De fyra grundorden –Wa, Kei, Sei, Jaku– följer den som vandrar på teets väg:

Vinden hörs genom de tunna pappersväggarna i terummet och blandas med fraset från temästarens kimono och det sjudande vattnet i järnkitteln. Ljudet understryker den förtätande stämningen och den djupa stillheten i rummet. Ingen går oberörd från en japansk teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Japanska Thesällskapet erbjuder besökare av festivalen att få ett djupare möte med teceremonin och de ritualer som den innehar.