Debutanter

Japansk filmfestival presenterar två fantastiska debutfilmer!

Under japansk filmfestival i Leksand har du chansen att se två debutfilmer från 2 olika regissörer, Atsuko Hirayanagi och Makoto Nagahisa. Det är alltid något speciellt med en debutfilm då det är mycket som skall bevisas och en fortsatt karriär oftast står på spel. En utebliven publik, ingen chans till att göra mer film. Jag tror inte vi behöver vara nervösa för våra två debutantregissörer då de båda har gjort två mycket spännande filmer som festivalen rekommenderar starkt.

Debutantfilm 1. Oh Lucy!

Först ut presenterar vi debutantfilmen Oh Lucy!, en svart komedi regisserad av Atsuko Hirayanagi! Atsuko är född i Nagano och uppväxt i Chiba, Japan för att sedan flytta till USA vid 17 års ålder. I New , NYU Tisch Scool of the Arts studerade hon film. Oh Lucy! var hennes slutprojekt i form av en kortfilm som med lite övertalning från hennes professor (Boris Frumin) blev till ett manus som de skrev tillsammans och hon själv regisserade. Resultatet är en spännande film om två väldigt olika kulturer som möts, de små antydningarnas land möter det något mer gälla Amerika.

Atsuko själv säger att hon hittade kärnan i sitt berättande för Oh Lucy! genom sina dubbla identiteter som Japan boende i USA. Två helt olika kulturer fast i en och samma verklighet. Atsuko beskriver det som ” Jag använde min erfarenhet av att vara en outsider, då jag inte kunde prata bra engelska vart jag stämplad som den ”tysta asiaten”. Jag upptäckta att jag hade två personligheter, det japanska jaget och det amerikanska jaget. Det kändes som om jag konstant såg mig själv genom de två ögonen tills jag upptäckte att jag inte var någon av dem.”

Hon beskriver själv sin film som ”jag försöker inte säga något. Allt är bara som det är. Jag känner att vi alla är lika under vår mask och jag ville visa de omaskerade stunderna hos oss japaner.”

Japansk filmfestival ger dagens tips! Hyr kortfilmsversionen av Oh Lucy! på Wimeo efter du set Oh Lucy! på festivalen. Du kommer till Wimeo genom att klicka här!

Jämför och hör av er på våra sociala medier om vilken version ni tycker var bäst!

Debutfilm 2. We are little zombies

Här kommer festivalens andra debutant och roligt nog den 3:e visningen av filmen på festivaler runt om i världen. Sundance, USA, Berlin, Tyskland och nu Leksand, Sverige! Extra roligt är att en av Sveriges största festivaler i Stockholm försökte knycka vår premiär utan att lyckas! En vinst för rättvisan en vinst för festivalen och en stor vinst för landsbygden!

Filmen We are little zombies, är regissören och manusförfattaren Makoto Nagahisas första långfilm. Filmen med Synopsisen, ”Deras föräldrar är döda, de borde vara ledsna men de kan inte gråta så de formade ett Kick-ass band. Detta är historien om fyra 13 åringar och deras sökande efter känslor!”
En oemotståndlig synopsis som i sin enkelhet indikerar att vi får mer av det fantastiska berättande som Makoto bjöd på i sin kortfilm ”And so We Put a Goldfish in the Pool”. En kortfilm som bidrog till att en japan för första gången vann det prestigefulla Short film Grand jury prize under Sundance filmfestival 2017.

Makoto föddes 1984, Tokyo och har en bakgrund som musikvideoregissör parallellt med att ha jobbat på reklambyrå. Makotos berättandet beskrivs bäst som om att Lukas Moodyson och Jonas Åkerlund skulle få ett kärleksbarn, en korsning av det dysfunktionella samhället, pulsen på tonårsångest förpackat i det glättiga grälla och visuellt bedövande.

We are little zombies är allt detta och mycket mer, ett regnbågsfärgat godisregn av pop-explosioner. Lika beroendeframkallande som musiken den skapar, och lika stark som kamratskapet den framkallar. Ett glatt och äventyrlig berättande om en tragedi och morbid apati.

Se gärna ”And so We Put a Goldfish in the Pool” inför ditt besök av festivalen!

Vi syns på festivalen!