Djupdykning i Japansk kultur!

I år har Japansk filmfestival nöjet att samarbeta med Leksands folkhögskola. Leksands folkhögskola är en skola inriktad på hantverk, form & design och personlig utveckling och utöver detta proffs på att arrangera kursverksamhet i stor och liten skala.

Vårt samarbete med Leksands folkhögskola möjliggör att festivalen får en ny dimension, att kunna erbjuda djupdykning i Japansk kultur!

I år består möjligheten till att förkovra sig i Japansk delikatess bakning med Ai Ventura och en ingående provning av Japansk teceremoni arrangerat Maria Mars och Toshiko Öhrner från Japansk Thesällskapet, Stockholm. Dessa kurser har begränsade platser och bokningar tas genom folkhögskolan som även erbjuder boende.

Du bokar genom att klicka på länken till de olika kurserna.

Japansk delikatessbakningskurs

 • Datum: 9 mars
 • Tid: 13.00-17.00 (fyra timmar inkluderat avsmakning)
 • Antal deltagare. 10 st
 • Avgift. 250kr
 • Kursledare. Ai Ventura
 • Länk till att anmäla sig till Japansk delikatessbakningskurs, Klicka här!

Vad bakar vi under kursen?
Ichigo daifuku Ai Ventura lär ut hur man bakar hennes två mest populära bakverk, Ichigo daifuku som daifuku med jordgubbe och bakverket Melonpan!Under kursen kokar vi vit bönpasta för ichigo daifuku och för melonpan börjar vi med att knåda degen för hand. Allt som allt ta kursen fyra timmar inkluderat avsmakning av bakverken.

Jag är allergiker kan jag vara med?
Ichigo daifuku är helt vegansk och glutenfri. Men bakverket melonpan bakas med smör, mjölk och vetemjöl. Vi kommer inte att använda gluten eller mjölkfria produkter under kursen men hemma kan du ersätta smör och mjölk med allergifria alternativ.

Vem är Ai Ventura?
Du kanske känner igen Ai från östasiatiska museets pop up Cafe som blivit en stor succé. Ai Ventura är utbildad som konditor i Tokyo och är mycket kunnig inom de tre bak stilarna, Yogashi (Japanska väststil bakverk), Wagashi (Japanska traditionell sötsaker) samt japanska bröd. Ai har jobbat med japanska sötsaker i över 14 år både i Japan och Sverige. Ai har drivit konditori i Tokyo innan hon kom till Sverige. Hon bakar och säljer på evenemang, marknader och är leverantör till flera caféer.
Vid sidan om allt detta så anordnar hon klasser där hon lär ut konsten om hur man bakar. Ai är även en aktiv föreläsare och har medverkat i TV program och webbmedier.

Ai brinner för de japanska delikatesserna och drömmer om att de en dag skall bli ett naturligt inslag på våra svenska fikabord! Till hösten skall ni hålla utkik i bokhandeln eller följa hennes blogg då hennes efterlängtade kokboks kommer att vara aktuell för släpp!
Japansk filmfestival är väldigt glada att kunna erbjuda detta är ett unika tillfälle att delta och prova på japansk bakning med hjälp av ett proffs och vi hoppas att Ai blir en återkommande profil på vår festival!

foto av Ai Ventura är tagit av Vincent Palma, http://www.vincentpalma.net/

Japansk Teceremoni

 • Datum: 9 mars
 • Tid: 13.00-16.30
 • Antal deltagare. 20 st
 • Avgift. 150kr
 • Kursledare. Maria Mars, Toshiko Öhrner
 • Länk till Bokning av Japansk Te cermoni, Klicka här!

Chado- teets väg
De fyra grundorden –Wa, Kei, Sei, Jaku– följer den som vandrar på teets väg:

Vinden hörs genom de tunna pappersväggarna i terummet och blandas med fraset från temästarens kimono och det sjudande vattnet i järnkitteln. Ljudet understryker den förtätande stämningen och den djupa stillheten i rummet. Ingen går oberörd från en japansk teceremoni. Oavsett om det uppfattas som en stunds meditation i zenbuddistisk anda eller som kontemplativ vilostund undan vardagens jäkt. Japanska Thesällskapet erbjuder besökare av festivalen att få ett djupare möte med teceremonin och de ritualer som den innehar.

Vem kan komma
Japanska Thesällskapet uppmuntrar alla att komma oavsett ålder. Detta passar gammal som ung men kräver viljan att slappna av i nuet.

Japanska Thesällskapet
Japanska Thesällskapet är en ideell allmännyttig förening. Föreningen initierades av temästaren Eiko Duke Soei och kulturjournalisten Christer Duke. Detta skedde sedan Etnografiska museet 1990 fått sitt inom Europa unika the hus Zui-Ki-Tei (Det löftesrika husets boning) genom en svensk donation. Japanska Thesällskapet medverkar i bokningsbara teceremonier i tehuset Zui-Ki-Tei för allmänheten från vår till höst, samt leder introduktionskurser till teets väg.