Tora-san fyller 50 år!

It’s tough being a Man, Tora-san fyller 50 år!

Under mer än 25 år har den japanska biopubliken underhållits av Yoji Yamadas skapelse Torajiro Kuruma eller bättre känd som Tora-san spelad av skådespelaren Kiyoshi Atsumi.  It’s tough being a Man är filmserien som blev både ikonisk och hamnade i Guinness rekordbok för världens längsta filmserie med en och samma skådespelare.

Första filmen av 48 med titeln It´s Tough Beeing a Man kom ut 1969 och alla 48 filmer utom tre har skrivits och regisserats av Yoji Yamada själv. Om man skall vara petig så består serien snart av femtio filmer. Tre år efter Forrest Gump så gjorde man en specialversion av en tidigare film (Tora´s Tropical Fever) med tilläggsscener där Tora-san var med i form av animerad datorgrafik. 2019 kommer film 50 ut med den passande titeln, Välkommen tillbaka Tora-san! (Otoko wa Tsurai yo 50: Okaeri, Torasan).

Men vem är denna Tora-san och hur har han lyckats hålla uppe sin popularitet under alla åren?  Varje Tora-san film följer mer eller mindre samma struktur, Tora-san en vandringsman återvänder till sin hemstadsdel Shibamata, Tokyo för att besöka sin halvsyster Sakura (Chieko Baisho), moster Tsune (Cheiko Misake) och farbror Tatsuzo (Shin Morikawa) i deras Café (dango) där det serveras sötsaker. Tora-san imponerar och för med sig ett en doft av flärd från den stora vida världen som snabbt övergår till tafflighet och klumpighet, spridandes irritation och ilska bland alla runtomkring honom så att han åter känner sig tvungen att bege sig iväg på resande fot. Under Tora-sans resa så dyker det oftast upp en ”Madonna” som Tora-san blir betuttat i vilken oftast spelas av en ung tjej som är populär just då. Tora-sans relation till kvinnorna är aldrig romantiska utan det slutar för det mesta med att kvinnorna träffar på en gammal flamma eller hittar en ny kärlek och stakars Tora-sans hjärta går i tusen bitar. Det klassiska slutet är att Tora-san återigen beger sig ut på vägen för att läka sitt brustna hjärta. Vi ser Tora-sans ryggtavla likt en westernfilm försvinna mot horisonten. Vem är då Sveriges Tora-san? Den närmaste svenska karaktär vi har är nog Lasse Åberg som Stig-Helmer Olsson med skillnaden att Stig Helmer får tjejen på slutet.

Tora-san besökte nästan alla prefekturer under sina vandringar i Japan och på så sätt erbjöd sin publik en proxysemester i takt med att filmerna kom upp på biograferna. Han besökte kända turistmål och tiden speglades i form av dess historia som tar upp Japan boom, recession, jordbävningar samt åldrandet av karaktärerna som nästan alla var med under hela Tora-san perioden. Speciellt synligt blir det för Sakuras son som växer från ungt barn till vuxen under filmseriens gång.

Tora-san serien sägs vara för japansk i sin humor och manér för den västerländska publiken men Tora-sans karaktär har en universal kvalitét som vi alla kan känna igen oss i. Vår önskan att bli sedda och vår rädsla för att vara otillräckliga. Tora-san blir sympatisk genom hans ansträngningar och hans misslyckanden och de flesta kan nog också känna igen Tora-san i någon excentrisk släkting.

Japanska Filmfestivalen tillsammans med Japanska Ambassaden uppmärksammar nu 50-års jubiléet genom att visa den 38:e filmen i serien, Tora-sans goes North. Detta är ett unikt tillfälle att ta del av Tora-sans japanska charm.

Bild: 1987, Shochiku