Hyllning till Kirin Kiki

Japansk Filmfestival vill minnas Kirin Kiki alla japaners favoritmormor som gick bort i bröstcancer i mitten av september 2018 och blev 75 år gammal. Kirin Kikis riktiga namn var Keiko Uchida och hon föddes i Tokyo 1943. Rollen som mormor var en roll som följt henne genom åren från hennes tidiga karriär inom TV till den stora duken. Rollen har dock aldrig varit någon stereotyp som den tyst lidande eller nobla självuppoffrande kvinnan utan hon har mer visat på ett brett register av olika mormödrar.

Kirin Kiki började sin karriär under mitten av 60-talet inom teatern under namnet Yuki Chico innan hon gjorde succé i TV komedier, speciellt i rollen som mormor i filmen Terauchi Kantara Ikka som hon spelade i trots sin då unga ålder. Skrönan säger att hennes scennamn, Yuki Chico, hittade hon på genom att dra ett finger genom ett lexikon.

Tokyo Tower: Mom and Me, och sometimes Dad är en film som bygger på ett verkligt förhållande mellan en misslyckad illustratör och en förstående mamma som drabbats av cancer. För sin rollprestation som mamman vann Kirin Kiki Japanska Akademins pris för bästa kvinnliga roll. Detta var hennes första pris av två från Japanska Akademin.

Utomlands är Kiki mest känd för sitt samarbete med regissören Hirokazu Kore-Eda. Ett tioårigt samarbete som ledde till totalt 6 filmer. Hon började med ”Still walking” (2008) och avslutade med ”Shoplifters” (2018). Även om hennes rollprestationer ligger nära varandra så är Kikis gestaltningar alltid verkliga och utstrålar mänsklighet, från den goda till den avskyvärda.

I en intervju i The Japan Times berättar Kore-eda om hur metodiskt Kiki arbetade under inspelningen av filmen ”Efter stormen”. För att få ett så naturlig skådespeleri som möjligt så övade och upprepade Kirin små rörelser om och om igen för att kunna spela någon som bott i samma lilla lägenhet under tio år.

Kiki var väldigt kritisk till trenden av att använda popstjärnor och modeller som skådespelare i Japan och förespråkade yrkesskicklighet och originalitet. I en intervju med the Hollywood reporter sa hon; ”Dagens talang är alla likriktade, de ser ut och klär sig detsamma så att det är svårt att skilja dem åt! Det här yrket är ingen modevisning utan vad en skådespelare skall visa är originalitet,”

Om det var något som allas vår favorit mormor hade gott om så var det just det; yrkesskicklighet och originalitet. Kanske inte så konstigt att Kirin Kikis karriär blomstrade i mer än ett halvt sekel. Om ni inte redan sett ”Shoplifters” eller ”Still walking” så rekommenderar vi dem starkt tillsammans med näsdukar då Kikis filmer har en tendens att få en att fälla tårar.

Bild: Japan Times, japantimes.co.jp